2018. máj 28.

Új híd épül Budapesten.

írta: hirturmix
Új híd épül Budapesten.

Az új budapesti Duna-híd tervpályázat munkáiból nyílt kiállítás.

Megmutatjuk, hogy néz majd ki az építmény.

 

20181138_1274256_c7f600aeaf12df4da64007902fd34c6d_wm.jpg

Az új budapesti Duna-híd nemzetközi tervpályázatra beérkezett munkákat és a fővárosi hidak múltját bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben Budapesten. Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón elmondta: a szeptember közepéig látogatható tárlat amellett, hogy bemutatja azokat a színvonalas pályaműveket, melyek a tavaly júniusban kiírt nemzetközi tervpályázatra érkeztek, átfogó áttekintést nyújt a budapesti hidak történetéről is, urbanisztikai, társadalmi szempontból bemutatva a vitákat, melyek a hídépítéseket övezték.

Az angol és magyar nyelven olvasható kiállításon emellett a múzeum gyűjteményéből néhány olyan kisebb tárgyi emléket is láthat a közönség, mint például a régi Erzsébet híd egyik angyaldísze, illetve sok más olyan részletet, ami emlékeztet a budapesti hidak múltjára - tette hozzá a főigazgató. Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke a megnyitón felidézte: a pályázatra 17 pályamű érkezett a legjelentősebb hazai és külföldi építészek részvételével.

 

20180926_b74e3102be12e9411a2ff29abf9432da_wm.jpg

 

Áprilisban hirdették ki az eredményt, az első díjat a rotterdami Erasmus hidat is megálmodó UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium terve nyerte el. A zsűri értékelése szerint a győztes pályázat egy olyan kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd terveit vetette papírra, mely egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó.

Megemlékezett arról, hogy Budapest története a Lánchíd megépítésével kezdődött. Mint mondta, negyedszázadonként épül egy híd Budapesten, felváltva északon és délen. Az utolsó hidat, a Megyeri hidat északon adták át, a tervezett új híd pedig a Rákóczi hídtól délre épül majd. Hozzátette: a Dél-Budát és Csepelt összekötő, új híd napi 55 ezer autóval tehermentesíti a túlzsúfolt belvárosi hidakat, az Üllői út forgalmát pedig napi hatezer gépjárművel csökkentheti, és kapcsolatot teremt majd olyan sűrűn lakott városrészek között is, melyek között még nincs összeköttetés.

Szólj hozzá

budapest híd épitkezés citromixradio