2018. máj 28.

Itt nézheted meg, hogy ellopták-e a jelszavad

írta: hirturmix
Itt nézheted meg, hogy ellopták-e a jelszavad

Itt nézheted meg a böngészőben, hogy ellopták-e a jelszavad.

Mérföldkőhöz érkezhet az internetes adathalászok elleni küzdelem az új, jelszóvédő bővítménnyel.

 

20156482_1272230_dd08aad121d9049b1cbdac4c3cffdb17_wm.jpg

Sajnos az elmúlt időszak botrányai bebizonyították, az ember nem lehet elég óvatos, ha jelszóvédelemről van szó. Ezen felbuzdulva egyre több cég próbálja megakadályozni, hogy az illetéktelenek megcsapolják a felhasználók személyes adatait.

Az Okta nevű adatvédelmi vállalat is beállt a sorba, és létrehozott egy ingyenes Google Chrome-bővítményt, amely képes felderíteni, hogy kiszivárgott-e valahova a kódod. A PassProtect egyelőre csak a Chrome-ban elérhető, de remélhetőleg hamarosan kiterjesztik a Firefoxra és az okostelefonokra is.Így működik az alkalmazás

Első körben, ide kattintva hozzá kell adni a PassProtectet a Google Chrome-hoz. Ezután, ha a felhasználó felkeres egy weboldalt, beírja jelszavát, és entert üt, felvillan egy kis ablak, ami jelzi, ha elavult a jelszó, netán valakik ellopták azt. Amennyiben figyelmen kívül hagyja a riasztást, a program nem emlékezteti többet. Ha rendben van a jelszó, az alkalmazás nem küld semmilyen értesítést.

 

20156444_0f73cf7ca4274f50f6f4c5db199ee5a8_wm.jpg

 

Az Okta kifejlesztett továbbá egy mérőkódot is, amely bármilyen internetes portálra beágyazható, és megkönnyíti a kérdéses felhasználónevek, jelszavak kiszűrését. Az eszköz a Have I Been Pwned? adatbázisán, egy ingyenes szolgáltatáson keresztül vizsgálja, hogy a fiókhitelesítő adatok nem kerültek-e rosszindulatú weboldalak vagy hackerek kezébe.

Vicces találatokat ad a Google az elgépelt keresésekre

Még a legjobb helyesíróval is előfordulhat, hogy olykor elgépel egy-egy betűt. Egy ilyen aprócska melléfogás egészen vicces helyzeteket szülhet: bár a Google sokszor alkalmazza az automatikus javítást, más szempontból is alapos, mert a legnagyobb butaságra is képes releváns találatot adni.

 

Szólj hozzá

google hasznos tudomány jelszó technika érdekesség