2018. máj 28.

A világűrből látszik a gazdagság!

írta: hirturmix
A világűrből látszik a gazdagság!

A NASA Indiáról készült felvételén látszik csak igazán, milyen nagyra nyílik az olló. 

Az űrből, műhold felvételek segítségével láthatók India kirívó anyagi egyenlőtlenségei. Pravin Csakravarti és Vivek Dehedzsia indiai tudósok az amerikai légierő meteorológiai műhold programjának felvételeit tanulmányozták. A programban részt vevő szatellitek naponta 14-szer kerülik meg a Földet, éjszaka szenzorokkal készítenek felvételeket a Föld felszínén látható fényekről.

A felvételekre ráhelyezték az indiai körzeteket ábrázoló térképet, így egyedülálló világítási adatbázist hoztak létre kerületenként, az időbeli alakulást is mutatva. 12 indiai állam 640 körzetéből 387-et tanulmányoztak. Ezekben a térségekben él az ország lakosságának 85%-a, és itt állítják elő a GDP 80%-át. A két kutató az új módszerrel a jövedelmi különbségeket vizsgálta meg - olvasható a BBC News honlapján.

 

 India legnagyobb részén a sötétség uralkodik, mivel ott kevés gazdasági tevékenységet folytatnak. A fények részletekbe menő elemzése azonban azt mutatta, hogy az egyenlőtlenség a szövetségi államok között és azokon belül is növekszik. 12 szövetségi állam mintegy 380 körzete átlagosan ötödannyira volt kivilágítva, mint Mumbai vagy Bengaluru metropoliszok.

Háromszor olyan gazdagok

A körzetek 90%-a csak harmadannyira fényes éjjel, mint az összes körzet 10%-a. Az arány sokat romlott 1992 és 2013 között. Ugyan az 1991 előtti évek a különböző indiai államok jövedelmeinek lassú kiegyenlítődési trendjét mutatták, az utána következő években a különbségek nőttek. A két kutató úgy találta, hogy 2014-ben a három leggazdagabb szövetségi állam egy átlagos lakója háromszor olyan gazdag volt, mint a három legszegényebb állam átlagos lakója.

 

 

Szólj hozzá

világűr gazdagság citromix